3D tisk v času koronakrize – skupaj v boju proti virusu


Pripomoček za brezstično odpiranje vrat, ki smo ga ustvarili s 3D tiskalnikom

Čeprav novi koronavirus v mnogih predelih sveta še vedno terja številne žrtve, se življenje v naši okolici počasi in postopno stabilizira. Seveda se privajamo na novo realnost – maske, razkuževanje rok in druge zaščitne ukrepe, s katerimi preprečujemo prenos okužbe in prekomerno obremenitev zdravstvenega sistema. Pri tovrstnih naporih izjemno pomembno vlogo igra tudi 3D tisk, ki že od začetka krize rešuje življenja in lajša privajanje na novo realnost. Preberite si, kako 3D tisk prispeva k ugodnejšemu vsakdanu in kako se v svetovne napore za premostitev ene najhujših kriz človeštva vključuje tudi naše podjetje.

3D tiskanje rešuje svet

V času, ko so se zaloge številnih izdelkov, nujnih za uspešen spopad z nenadejano zdravstveno krizo, skorajda čez noč nepredstavljivo skrčile, so mnogi podjetniki na področju 3D tiska nemudoma priskočili na pomoč.  Prednosti 3D tiskalnikov, ki v običajnih okoliščinah služijo načrtovanju in hitri izdelavi prototipov, so namreč izkoristili za pospešeno produkcijo zaščitne opreme, testerjev za covid-19, sestavnih delov za medicinske naprave ter pripomočkov, ki lahko predvsem ogroženim skupinam pomagajo zmanjšati tveganje za okužbo.

Podjetja, ki delujejo na področju aditivne proizvodnje, so k odzivu pozvale celo Evropska komisija in številne druge evropske ter državne inštitucije, ki so v hitrem načrtovanju in izdelavi modelov videle priložnost. Boj z novim koronavirusom je namreč zahteval uren odziv in fleksibilnost, prav to pa zaznamuje panoge, kakršna je 3D tisk. Njegovo veliko prednost namreč predstavlja tudi možnost deljenja modelov in s tem mednarodnega sodelovanja

Kako smo se na novo realnost prilagodili v Depromi?

Novi koronavirus se je resnično zajedel v vse pore družbe, saj je ohromil tako javno življenje kot gospodarsko rast. Kot smo omenili že prej, smo številna podjetja, aktivna na področju 3D tiskanja, začasno prilagodila proizvodnjo, da bi se odzvala na potrebe zdravstvenih in raziskovalnih ustanov po opremi za obvladovanje virusa. A da bi lahko nemoteno pomagali, smo morali najprej zaščititi sebe in razviti varen delovni proces.

V Depromi smo imeli pri zagotavljanju varnosti dokaj preprosto nalogo. Prednost našega podjetja je v tem, da kljub dobri tehnološki podpori –smo najmočneje opremljeno podjetje s 3D tiskalniki za industrijski tisk v Sloveniji – zaposlujemo relativno malo ljudi. Tako smo lahko brez večjih težav zagotovili potek proizvodnje, pri katerem se upoštevajo tako varnostna razdalja med posamezniki kot tudi drugi zaščitni ukrepi, denimo razporeditev ljudi po oddelkih in prostorih.

Druga prednost našega podjetja pa je brezkontaktno poslovanje. Svoje glavne storitve, torej 3D tisk s stereolitografijo ali selektivnim laserskim sintiranjem, izdelavo malih serij ter hitro izdelavo prototipov namreč tržimo tudi po spletu, preko katerega nato tudi prejmemo naročila. Z rednimi naročniki pa komunikacija večinoma poteka elektronsko. Končne izdelke naročnikom nato dobavimo kar po pošti oz. s pomočjo dostavne službe, kar se je predvsem v času karantene, ko je bila kriza najhujša, izkazalo za izjemno koristno. Strankam se namreč ni bilo treba srečati z nami, a so vseeno prejele izdelke, bistvene za nemoteno delovanje svojih razvojnih in proizvodnih procesov. S tem smo v Depromi vsaj delno pomagali poganjati svet naprej.

3D tisk kot priložnost

Težke okoliščine, v katerih se je znašel praktično ves svet, predstavljajo tudi priložnost za rast in tehnološki razvoj. Posebej panoge, kakršna je 3D tisk, so v krizi dokazale, da so kos tudi zahtevnejšim izzivom in da prinašajo številne prednosti, ki jih industrija lahko pametno izkoristi v običajnih okoliščinah.

Slednje se kažejo predvsem pri razvojih prototipov ter izdelavi malih serij. Kratki roki izdelave od računalniškega modela do izdelka omogočajo hitre in pogoste popravke, s tem pa številne izboljšave izdelka. Tako je produkt moč nemudoma testirati na trgu, analizirati njegovo delovanje in ga dodatno prilagoditi potrebam uporabnikov. Na ta način je končni izdelek na trgu uspešnejši.

Depromin prispevek v boju proti novemu koronavirusu

Tudi Depromina ekipa se je odzvala na mednarodne pobude po pomoči ter se aktivno vključila v napore za zajezitev virusa. Tako smo se že zgodaj spomladi, ko je bila Evropa v najhujšem primežu novega koronavirusa, priključili številnim drugim podjetjem na področju 3D tiska, ki so priskočila na pomoč pri razvoju medicinskih pripomočkov.

Med drugim smo se na pobudo nizozemskega podjetja DSM, ki je tudi naš dobavitelj materialov za stereolitografijo (SLA), vključili v izdelavo testerjev za covid-19, ki so jih uporabljali na Nizozemskem. Podjetje DSM je namreč s pomočjo svojih partnerjev in podpore nizozemske vlade širom Evrope izdelalo 2,8 milijonov testerjev za testiranje prisotnosti virusa v nosni sluznici. Tako so v zgolj dveh tednih zagotovili potrebno število testerjev, za kar bi v običajnih razmerah potrebovali vsaj nekaj mesecev.

3D natisnjeni testerji za covid-19 Testerji za novo koronavirus, ki smo jih ustvarili s pomočjo 3D tiska

V krizi tudi do lastnega izdelka

Podjetja, kakršno je naše, v krizi nikakor ne morejo sedeti križem rok. Zato smo želeli k naporom za obvladovanje okužb in pomoč najšibkejšim skupinam tudi z lastno inovativnostjo. Že zelo hitro smo doumeli, da se bodo novi realnosti najtežje prilagodili tisti, ki veljajo za najbolj ogrožene. Zanje je namreč že en sam stik z okuženo površino lahko usoden.

Da bi jim pomagali pri vsakdanjih opravkih in jim omogočili relativno normalno samostojno življenje, smo zato oblikovali lasten pripomoček za varno odpiranje vrat. Pri uporabi slednjega namreč kljuka vrat ne pride v stik z dlanjo, s čimer se drastično zniža tveganje za prenos okužbe.

Nastavek je mogoče personalizirati, saj ga lahko popolnoma prilagodimo obliki kljuke in drugim željam stranke. Obenem je praktičen in preprost za uporabo.