SLS – Selektivno lasersko sintranje

FUNKCIONALNI MATERIALI. KOMPLEKSNE OBLIKE. MALE SERIJE.

Selektivno lasersko sintranje (SLS) omogoča hitro, kakovostno in ugodno izdelavo plastičnih kosov ter je idealna rešitev za izdelavo funkcionalnih prototipov in malih serij.

GLAVNE PREDNOSTI:

  • polno funkcionalni izdelki – dobra trdnost in togost
  • izdelava kompleksnih geometrij
  • UV-stabilnost
  • natančnost izdelave z odlično resolucijo površine
  • možnost dodelav – mehanske obdelave, vstavljanje vložkov, barvanje
  • skoraj brez konstrukcijskih omejitev

UPORABNOST:

Selektivno lasersko sintranje omogoča izdelavo plastičnih izdelkov neposredno iz 3D CAD modela.
SLS prototipi se uporabljajo za funkcionalna testiranja izdelkov, preverjanje dizajna, ergonomije in same konstrukcije.
SLS končni izdelki se zaradi dobrih mehanskih lastnosti in ekonomične izdelave v segmentu maloserijskih izdelkov uporabljajo kot zamenjava za injekcijsko brizgane kose. Ker izdelava poteka neposredno iz 3D-modela, ni potrebno investirati v orodja, prav tako so spremembe izdelkov mogoče brez dodatnih stroškov.

TEHNOLOŠKI PODATKI:

Oprema EOS Formiga P110
Dimenzije 200 x 250 x 330
Debelina sloja 0,10 mm
Natančnost ±0,2 % (min. ±0,20 mm)
Materiali PA2200, PA3200 GF, Rubber-Like 50-80 ShA
Lastnosti zelo dobre mehanske lastnosti, dobra resolucija površine, min. debelina stene 0,45 mm, izdelava kompleksnih oblik
Oprema 2 tiskalnika EOS P396
Dimenzije 340 x 340 x 630
Debelina sloja 0,12 mm
Natančnost ±0,2 % (min. ±0,20 mm)
Materiali PA2200
Lastnosti velik delovni volumen stroja, zelo dobre mehanske lastnosti, dobra resolucija površine, min. debelina stene 0,55 mm, izdelava kompleksnih oblik

O TEHNOLOGIJI:

Pri selektivnem laserskem sintranju se izdelek izdeluje sloj za slojem. Osnovni material je poliamidni prah, ki ga stroj nanaša v plasteh določene debeline (npr. 100 µm). Visoko zmogljiv laser, ki je ključni sestavni del tiskalnika, obsveti mesto izdelka in tam sprime prah. Nanosi materiala se nadaljujejo, dokler izdelek ni narejen v celoti. Sledi ohlajanje izdelka, ki je zakopan v preostalem prahu, saj mu ta nudi podporo. Ko je izdelek ohlajen, sledi čiščenje (odstranjevanje prahu) ter po potrebi brušenje ali barvanje. Ker preostali prah podpira izdelek, le-temu ni potrebno dodajati podpornih struktur, ki so potrebne pri drugih 3D-tehnologijah. Izdelava poteka neposredno iz 3D-računalniškega modela, ki je izdelan v poljubnem CAD programu.