DEPROMA NA NAJVEČJEM SEJMU 3D TISKA FORMNEXT


Formnext 2019

Tudi v lanskem novembru se je v Frankfurtu odvil tridnevni sejem Formnext, vodilni sejem 3D tiska v svetu. Letos je sejem prvič potekal v štirih dvoranah, kjer se je predstavilo več kakor 850 razstavljavcev. Število obiskovalcev je preseglo število 34.000, osrednje mesto letošnje prireditve pa je zavzela industrializacija 3D proizvodnje.

Poleg predstavitvenih prostorov podjetij so organizatorji tudi tokrat ponudili številne predstavitve novosti, tako na področju tehnologij, strojev in materialov kot tudi na področju programske opreme in naknadnih dodelav 3D tiskanih izdelkov.

3D TISKALNIKI POSTAJAJO VSE VEČJI IN ZMOGLJIVEJŠI

Največji ponudniki 3D tiskalnikov so svojo pozornost v zadnjem letu namenili zlasti izdelavi večjih tiskalnikov, ki omogočajo sočasno tiskanje večjega števila maloserijskih izdelkov ter prototipov ter s tem industrializacije aditivne proizvodnje. Novi materiali, ki nastajajo v sodelovanju s proizvajalci teh naprav, obenem skrbijo za vedno kvalitetnejše izdelke, ki posegajo v vedno številčnejše segmente industrije.

RAZVOJ PROGRAMSKE OPREME ZA 3D TISKANJE

S porastom potreb po prototipnih in maloserijskih izdelkih, proizvedenih s tehnologijo 3D tiska, prihaja tudi do pospešenega razvoja programske opreme, s katero skušajo razvijalci čim bolj skrajšati čas priprave izdelka pred tiskanjem ter nadzorovati in zbirati podatke o poteku tiskanja.

PREBOJ MANJŠIH PODJETIJ ZA 3D TISK

Manjše razstavne prostore so zasedla mlada podjetja, ki samostojno razvijajo 3D tiskalnike. Ta se želijo namreč s produkti, ki se ponašajo z visoko kakovostjo, pa tudi z dobro zunanjo površino približati uveljavljeni konkurenci, ki že dolgo obvladuje trg aditivne oziroma dodajalne proizvodnje.

Veliko zanimanja je bilo opaziti tudi na prostorih proizvajalcev barv in sistemov barvanja ter drugih poobdelovalnih procesov.

SREČANJE S PARTNERJI

Kot vsako leto smo bili med obiskovalci sejma tudi predstavniki podjetja Deproma. Srečali smo se  z našimi dosedanjimi partnerji ter navezali stike z novimi, zlasti s področja poobdelave prototipnih in maloserijskih izdelkov ter računalniške podpore. Na sejmu smo dobili tudi potrditev, da so naša vlaganja v razvoj segmenta maloserijske 3D proizvodnje in poobdelave korak v pravo smer.

Formnext 2019 – 3D tiskalniki SLS tehnologije     Formnext 2019 – 3D tiskalniki SLA tehnologije

Formnext 2019 – računalniška podpora 3D tisku     Formnext 2019 – 3D tisk od A do Ž