Površinska obdelava

GLADKO.

V skladu z željami naročnikov s površinsko obdelavo kosov zagotavljamo ustrezno kakovost površine.

Izvajamo:

  • ročno brušenje
  • peskanje
  • vibracijsko obdelavo

Ročno brušenje

Ročno brušenje se izvaja predvsem pri SLA kosih. Brušenje ostankov podpor je del njihove standardne obdelave. Da se odstranijo sledovi slojev izdelave, se po želji površina kosov dodatno obrusi.

Peskanje

Peskanje je del standardnega postopka pri SLS in SLA kosih.
Pri SLS kosih je peskanje del standardnega postopka čiščenja. Z njim se zagotovi polna odstranitev nesprijetega prahu. Pri SLA kosih pa s peskanjem dosegamo uniformnost površine kosov.

Vibracijska obdelava

Vibracijska obdelava je primerna za SLS kose zato, da se doseže bolj gladko površino. Površinska obdelava izdelkov se izvaja v vibracijski posodi, kjer izdelki vibrirajo v stiku s polirnimi ali brusnimi kamni. Zaradi medsebojnega kontakta med obdelavo prihaja do poliranja (glajenja) ali brušenja površine izdelkov. Postopek obdelave je odvisen od vrste polirnih in brusnih kamnov, frekvence vibriranja ter časa obdelave.

Ločimo postopka vibracijskega poliranja in vibracijskega brušenja.

Vibracijsko poliranje površine se izvaja z neabrazivnimi kamni. Pri tem postopku se površina zgladi brez odvzema materiala in posledično brez geometrijskih sprememb. Robovi kosov se ne obrabijo. Po poliranju so vidne sledi slojev izdelave, je pa prehod med njimi gladek. SLS kosi s tem izgubijo specifično hrapavost.

Vibracijsko brušenje površine je namenjeno doseganju gladke površine. S tem se pri SLS kosih zmanjšajo ali povsem odstranijo sledovi slojev izdelave, robovi pa so po obdelavi zaokroženi. Brusni kamni so abrazivni, zato pri obdelavi prihaja do delnega odvzemanja materiala z izdelkov. Odvzem materiala na površini je približno 0,03–0,08 mm. Zaokroženost robov je odvisna od izpostavljenosti robu in od debeline stene.

Kosi s tankimi in na lom občutljivimi elementi (čepi, jezički, tanke stene) za vibracijsko obdelavo niso primerni, saj lahko pride do loma ali upogiba le-teh.