Pogosta vprašanja

3D tisk - splošno

3D tisk je postopek izdelave tridimenzionalnega izdelka iz digitalnega modela. Računalniško oblikovan model se s pomočjo ustrezne programske opreme sloj za slojem prenaša na platformo 3D tiskalnika. Gre za aditiven, torej dodajni proces.

Poznamo več tehnologij 3D tiskanja plastičnih kosov. Za potrebe izdelave prototipov in maloserijskih izdelkov pa zaradi svojih lastnosti (čas izdelave, natančnost,…) prednjačijo:

  • selektivno lasersko sintranje (SLS),
  • stereolitografija (SLA),
  • fused deposition modeling (FDM) in
  • multijet fusion (MJF).

Naročilo in dobava

Ponudbo za tiskanje vaših 3D modelov pridobite tako, da pošljete povpraševanje na naš e-mail naslov info@deproma.si ali ga oddate preko naše internetne strani. Priložite še 3D modele, ki jih želite natisniti, količine, zahteve glede materialov in želje glede poobdelav.

Čas dobave za 3D tiskane prototipe in maloserijske izdelke je praviloma 3-8 dni oziroma po dogovoru. V to je vključen čas 3D tiskanja ter hlajenja oziroma čiščenja izdelka.

Cena 3D tiskanega prototipa oziroma malih serij je odvisna od tehnologije izdelave, materiala ter od velikosti in števila izdelkov. Ceno izdelave vašega izdelka lahko pridobite s povpraševanjem preko našega e-mail naslova info@deproma.si ali preko naše internetne strani (www.deproma.si).

Priprava modelov za tiskanje

V 3D tiskanju se uporablja format .stl. Zanj je značilno to, da vse površine objektov spremeni v mrežo trikotnikov, npr. površina kroga je  v .stl prestavljena kot niz povezanih trikotnikov, zato je pomembno, da so ti trikotniki čim manjši.

Če imate težave pri pripravi ustreznih .stl datotek, nam lahko posredujete tudi .step (.stp) ali originalno CAD datoteko, mi pa jo bomo pretvorili v ustrezen .stl.

Za tridimenzionalni izris izdelka se lahko uporabi katerokoli programsko opremo, ki omogoča 3D modeliranje. Profesionalno se najpogosteje uporabljajo CREO, CATIA, Solidworks, ACAD Fusion, SolidEdge, Siemens NX. Pozorni morate biti le na to, da je izrisan izdelek mogoče izvoziti v .stl format. Uporabite lahko tudi brezplačne programe, ki so na voljo na internetu, kot so na primer Sketchup, Tinkercad, Autodesk 123D ali Blender.

V Depromi imamo na voljo šest industrijskih 3D tiskalnikov dveh tehnologij. Za selektivno lasersko sintranje uporabljamo opremo nemškega podjetja EOS, za stereografijo pa Uniontechove 3D tiskalnike. Več o naši tehnološki opremi si lahko ogledate na naši internetni strani (3D tiskalniki – SLA in 3D tiskalniki – SLS).