FORMNEXT 2021


Formnext 2021

Formnext 2021 je ponovno potekal v živo. Na največjem sejmu aditivne proizvodnje in 3D tiska se vsako leto v Frankfurtu zberejo vodilni svetovni proizvajalci 3D tiskalnikov, materialov ter opreme za poobdelave. Letos je sejem potekal med 16. in 19. novembrom.

Pod geslom »Kjer ideje dobijo obliko« (Where ideas take shape) je obiskovalcem ponovno ponudil na ogled najnovejšo opremo in materiale, fokus pa se vse bolj prestavlja na raznolik spekter poobdelav, s katerimi 3D tisk trdno stopa po poti industrijske maloserijske proizvodnje.

Razstavni prostori so bili v dveh halah, kot smo bili vajeni že v predkoronskih časih. Svoje novosti so predstavili vsi glavni proizvajalci opreme in materialov, manj je bilo razstavljavcev iz Azije. Tudi običajno gnečo so zamenjali obiskovalci, katerih fokus je 3D tisk. Za vstop na sejemski prostor je bil zahtevan pogoj 2G (cepljeni in preboleli).

RAZSTAVLJAVCI

Formnext je idealna priložnost, da se srečamo z našimi partnerji, saj smo vsi zbrani na enem mestu. Na neformalnih prijateljskih obiskih smo z našimi partnerji spregovorili našem in njihovem delu, vplivu covida na naše delo in o samem utripu sejma. Več časa smo namenili post procesom, zlasti glajenju in barvanju kosov, saj se tu odpirajo dodatne možnosti uporabe 3D tiskanih kosov v maloserijski proizvodnji. Poleg razvoja strojev, tako tiskalnikov kot različnih strojev za poobdelave, in razvoja materialov, je vse večji napredek tudi v računalniški podpori modeliranju, priprave dokumentacije ter spremljanju celotnega proizvodnega procesa. Seveda smo si ogledali tudi novosti slovenskega razstavljavca na sejmu – podjetja Addiblast – FerroCrtalic, ki je predstavil novo linijo naprav za poobdelavo 3D tiskanih izdelkov.

Inovacije na področju aditivne proizvodnje mladih inovativnih podjetij je bilo možno pogledati na dveh razstavnih prostorih – razstavnem prostoru Start-upov v pritličju hale 12 ter v prvem nadstropju hale 12 na razstavišču »Inovacije narejene v Nemčiji« (Innovation made in Germany). Podeljene so bile tudi nagrade Start-up Challenge.

KOLEDAR DOGODKOV

Koledar dogodkov je bil kljub razmeram pester in je potekal vse dni sejma. Poudarek je bil na industrijskem 3d tisku, uporabi 3D tiska v železniškem prometu, vesoljskih tehnologijah in arhitekturi, novih materialih ter trajnostnem in okoljevarstvenem pomenu proizvodnje s 3D tiskom.

FORMNEXT DIGITAL DAYS

Sejem pa se z zaprtjem razstavnih prostorov ni povsem končal. Med 30.11 in 1.12. so namreč potekali še digitalni dnevi za vse tiste, ki se sejma zaradi potovalnih in drugih omejitev niso mogli udeležiti v Frankfurtu.

Formnext 2021 in Deproma  Formnext 2021 - Materialise (Link3D)

Formnext 2021 - EOS  Formnext 2021 - 3D tisk v protetiki

Formnext 2021 - Addi Blast  Formnext 2021

Predavanje na Formnextu 2021