NOV SLA MATERIAL Somos WATERSHED XC11122


V letošnjem letu smo v Depromi ponudbo  materialov za stereolitografski 3D tisk dopolnili še z novim materialom Somos WaterShed XC11122, katerega glavna značilnost je transparentnost.

Material Somos WaterShed XC11122 proizvaja podjetje DSM iz Nizozemske, ki je vodilni proizvajalec SLA materialov na svetu. Tako kot drugi njihovi materiali, se tudi ta odlikuje po visoki kvaliteti in vsestranski uporabnosti.

TRANSPARENTNOST

Posebnost tega materiala je v tem, da je prosojen. Stopnja transparentnosti je odvisna od nadaljnje obdelave – brušenja in lakiranja, s čimer se lahko doseže tudi popolna prosojnost. Material se uporablja za tiskanje tridimenzionalnih izdelkov s stereolitografijo (SLA). Po končanem postopku 3D tiska se izdelek očisti ter obsveti z UV svetlobo, kar mu da dodatno trdnost.

UPORABNOST SLA MATERIALA SOMOS WATERSHED

Njegove glavne prednosti so široka uporabnost, enostavna poobdelava, izjemna transparentnost, dimenzijska stabilnost ter vodoodbojnost. Prav iz teh razlogov je uporaben v številnih panogah, kot so na primer avtomobilska in letalska industrija, elektro industrija, industrija medicinskih aparatov, avtomatika. Poleg izdelkov širše in ožje potrošnje pa se lahko uporablja tudi za industrijski liv, leče in analize tekočin.

PRIMERJAVA MATERIALOV SOMOS WATERSHED IN ABS

Material je primerljiv s klasičnimi termoplasti, kot na primer ABS, tako glede izgleda in otipa, kot glede tehničnih lastnosti.
Primerjava materialov ABS in Watershed (UV obsevan):

 

WATERSHED ABS
Natezna trdnost 50 MPa 46 MPa
Modul elastičnosti 2770 N/mm2 2000 N/mm2
Raztezek pri pretrgu 15,5% 41,6%
HDT@1,80 MPA 49 0C 75 0C
Absorbcija vode 0,35% 0,20 – 0,45%
Lomni količnik 1.514 1.52