Obisk sejma FORMNEXT 2018


Formnext je vodilni sejem tehnologij 3D tiska in je potekal med 13. in 16.11.2018 v Frankfurtu. Več kot 650 razstavljavcev iz 32 držav je predstavilo svoje najnovejše rešitve. Med razstavljavci so se predstavili vsi vodilni svetovni ponudniki tehnologij 3D tiska. Obiskovalci smo si lahko ogledali tudi demonstracije posameznih proizvodnih procesov ter materialov. V štirih dneh si je sejem, ki se je razprostiral na 37.000m2, ogledalo več kot 25.000 obiskovalcev.

Tudi na letošnjem sejmu smo se predstavniki podjetja Deproma na razstavišču srečali z našimi poslovnimi partnerji ter si ogledali novosti na področju 3D tehnologij. Razvoj 3D tehnologij gre v smeri večje uporabnosti v proizvodnih procesih. Inovacije na področju strojne opreme, materialov, programske opreme in poobdelave dajejo 3D tehnologijam vse širšo uporabnost.

Med odmevnejšimi novostmi velja izpostaviti podjetje EOS iz Nemčije, ki je uradno predstavilo novo tehnologijo 3D tiska polimerov imenovano LaserPro Fusion. Tehnologija temelji na sočasni uporabi do milijona laserskih diod. S tem se močno poveča produktivnost izdelave 3D tiskanih kosov in naj bi predstavljala alternativo injekcijskemu brizganju plastičnih kosov. Tehnologija je še v razvojni fazi. Prvi tiskalniki LaserPro Fusion so napovedani za leto 2021.

Omeniti velja tudi vse širšo uporabo principov MIM (Metal Injection Molding) tehnologije na področju tiskanja kovinskih izdelkov pri namiznih oz. tako imenovanih Desktop tiskalnikih. Prednost teh tiskalnikov je enostavna in cenovno ugodna rešitev, saj tiskalniki delujejo po FDM principu. Omejitev pa predstavlja naknadna obdelava natiskanih kosov v sintrnih in temperirnih pečeh ter veliki skrčki, ki otežujejo doseganje ozkih toleranc izdelave.
Poleg tiskalnikov so razstaviščni dvorani napolnjevale najnovejše tehnične rešitve za poobdelavo, predvsem za čiščenje kosov in naknadno obdelavo površin.
Pozornost je bila namenjena tudi programskim rešitvam, upravljanju kakovosti in merilnim sistemom, oblikovanju in razvoju izdelkov ter izobraževanju in usposabljanju.

V okviru Formnexta se je v konferenčni dvorani zvrstilo več strokovnih predavanj. Njegov mednarodni pomen je bil poudarjen z mednarodno konferenco o standardih »AM Standars Forum«. Z uporabo dodajnih tehnologij v rednih proizvodnih procesih se namreč odpira vprašanje mednarodno usklajenih standardov.

Organizator je ponovno dal priložnost tudi Start-upom. S posebnim natečajem Start-up Challenge se je Formnext že uveljavil kot pomembno tekmovanje mladih prodornih podjetij. Zmagovalci natečaja so svoje inovativne rešitve predstavili v posebnem delu razstavnega prostora. Letošnji zmagovalec je podjetje AMendante, ki je z razvojem algoritmov in programske podpore bistveno pripomogel k hitri in enostavni prilagoditvi ter optimizaciji izdelkov za izdelavo s 3D tehnologijami.

Formnext 2019

Formnext 2019 bo potekal v terminu med 19. in 22.11.2019. Zaradi vse večjega števila razstavljavcev in obiskovalcev je organizator za naslednje leto napovedal selitev sejma v dvorano 11 in novo zgrajeno dvorano 12, ki skupaj zagotavljata 58.000 m2 razstavnega prostora.